Lever vi på 2010- eller 1910-talet?

Det är en mörk dag idag. Sverige har vaknat upp till ett land där de kommande fyra åren ska präglas av bekämpande av rasism, och främlingsfientlighet. Sverige har vaknat upp och insett att gårdagen faktiskt existerade på riktigt och att Sverigedemokraterna tagit tjugo platser. Tjugo plater som varken när röda, gröna eller blå, men kunde ha tillhört de tidigare etablerade partierna. Tjugo platser åt fanders. Sverige har sagt sitt, 5,7% av de röstande vill uppenbarligen ha in människor som vill kämpa för att hålla Sverige svenskt.

19 september 2010 kommer att gå till historien, det ären sak som är säker. För första gången i Sveriges historia finns ett främlingsfientligt parti med nazistiska rötter inne i sveriges politiska hjärta, riksdagen.

Diskussionerna kring hurvida Sverigedemokraterna är, eller varit eller kommer bli ett nazistiskt, rasistiskt och främlingsfientligt parti är många. Åsikterna är lika många som det finns väljare. Hur man än vänder och vrider på detta är SD för mig ett helt otänkbar t parti i det svenska demokratiska samhället. Deras rötter och värderingar stämmer inte överrens med hur jag upplevt att demokrati ska genomföras. Idag kanske partiet inte är till fullo detsamma det var vid grundandet för 22 år sedan, men knappast att de bytt grundvärderingar.

SDs hemsida går det att läsa rent historiskt om hur partiet kommit till, vilket jag läst och begrundat. Min åstikt är fortfarande inte förändrad. Läs själva och se om ni kan se kopplingen mellan nazism, rasism och främlingsfientlighet.

***

Den 6 februari 1988 bildades Sverigedemokraterna då sju personer fanns på plats på grund av ett årsmöte för det dåvarande Sverigepartiet. Detta årsmöte övergick i att medlemmarna startade upp ett helt nytt parti - Sverigedemokraterna.

Året därpå valdes en ny talesman för partiet. Anders Klarstr öm som tidigare varit aktiv i Nordiska Rikspartiet (klasificerat som ett nazistiskt politiskt parti). Sverigedemokraterna tillsatte även ett språkrör, Ola Sundberg. I en intervju ska han ha sagt att; ”Det är onaturligt och osvenskt med främmande barn på dagis. Jag vill inte använda ordet ras, men det ser äckligt ut när man ser två föräldrar med en indisk unge mellan sig."

1991 anordnar Sverigedemokraterna en marsch till Kungsträdgården i Stockholm där uppskattningsvis 500 personer deltar. Kravaller utbryter när motdemonstranter konfronterar dem. 1992 bildas ungdomsförbundet SDU. Robert Vesterlund blir den första ordföranden som senare lämnar partiet och går mot en nazistisk rörelse, bland annat som redaktör för den nazistiska internetpublikationen Info-14. (Info-14 är grundat på den amerikanske vita nationalisten David Lanes fjorton ord; "Vi måste säkra existensen för vårt folk och en framtid för våra vita barn".)

1993 håller Gudrun Schyman ett politiskt möte där tre skinskallar finns på plats. Polisen avbeväpnar dem och finner en skarpladdad handgranat. Två av dessa skinskallar är aktiva sverigedemokrater. Året därpå ställer SD upp i riskdagsvalet och vinner cirka 14 000 röster.

1996 håller Tina Hallgren, SD-ledamot för kommunfullmäktige i Höör, ett tal iklädd nazistuniform. Mikael Jansson, den lite mer liberala partiledaren inför här unifo rmsförbud. (Mikael Jansson var SDs partiledare mellan 1995-2005)

1998 knyter SD band med det franska Front National. Ett invandringskritiskt parti med rötterna i konservativ nationalism. SD får även ekonomiskt stöd från systerpartiet. Vid valet till riksdagen får de 20 000 röster och ökar därmed med 6 000 röster. 2000 väljs den nuvarande partiledaren Jimmie Åkesson som ordförande för ungdomsförbundet. Åkesson själv har inte tidigare kopplingar till nazism.

2001 drabbas SD av splittring. Kritikerna gillar inte den nya mesigare hållningen. Två uteslutna medlemmar, Tor Paulsson och Anders Steen, bildar i stället Nationaldemokraterna. 2002 Hoppar skånepolitikern Sten Andersson av Moderaterna och ansluter till SD. 2003 firar Sverigedemokraterna 15 år och ställer sig på nej-sidan i EMU-valet.

2005 väljs Jimmie Åkesson till partiledare för Sverigedemokraterna, och året därpå får partiet 2,9 % i riksdagsvalet. 2007 når SD sitt största mediala genombrott när Åkesson förekommer i flera tv-debatter. Bland annat med Mona Sahlin. 2008 firar partiet 20-årsjubileum och lägger upp taktiken inför riksdagsvalet 2010.

2009 får SD 3,3 procent av rösterna i valet till Europaparlamentet. Partiet håller så kallade landsdagar i skånska Ljungbyhed och antar en ny arbetsmarknadspolitisk agenda. Tonen skärps allt mer mot det man kallar för islamiseringen av Sverige.

***

Här tar informationen på hemsidan slut. Frågorna är många. I alla fall hos mig. Vad tusan menar de med islamisering? Varför kan de inte erkänna sina band och kopplingar till både rasismen och nazismen? Kan man inte kalla ett parti som är "rädda för islamiseringen" som främlingsfientligt?

Faktum kvarstår, vad vi egentligen tycker och inte tycker om detta parti är de en del av den svenska politiken idag. Om inget drastiskt händer kommer de sitta där de sitter idag i fyra år till. Jag tror helt klart på att de kommer på något sätt att få igenom en del av sina åsikter, frågan är bara hur. Kanske är de beredda att ändra lite och därmed, genom ett kryphål ko mma in i någon av de andra partiernas frågor. Genom små små steg och manipulation kommer de entra politiken mer och mer. Vem vet hur det kommer se ut om tio år?!


Hela gårdagen präglades av valet och tv-sändingen höll sig på en stadig nivå hela kvällen. Framåt midnatt när rösterna nästan kunde ses som färdigräknade kom Lars Ohly till SVTs studio, strax efter SDs partiledare Jimmie Åkesson. Åkesson satt i sminken och Ohly tvärvägrade att gå dit in. Fånigt, fånigare, fånigast. Vad Ohly personligen tycker om Åkesson bör hans agerande inom politiken inte präglas av det. Jag förstår att det knappast är ömsesidig kärlek mellan de två, men att proffesionellt b emöta någon man inte gillar ser bättre ut än att lägga benen på ryggen. Vad sänder det för signaler? Åkesson är i närheten, jag gömmer mig. Är det så vi ska bemöta dem? Alla pratar om att bekämpa det rasistiska partiet men hur ska det gå till om man inte tar upp striden med dem och argumenterar emot dem? Visst, Ohly kans ke låg i chock och var utpumpad efter en lång och hektisk valkampanj och valdag. Går han ut de närmaste dagarna och erkänner att han agerade oproffesionellt släpper jag det. Men tänker han fortsätta gömma sig och vägra att komfronteras med Åkesson undrar jag hur kommande fyra år ska te sig?! Ska västersidan ha en loge i kammaren där de talar ifrån, eller ska Åkesson få sitta under skynke när vänstern ska upp i talarstolen? Sverigedemokraterna med Åkesson i spetsen är ett riksdagsparti, precis som de andra sju numer. Och ska behandlas därefter. Därför är det så viktigt att övriga partier bemöter dem proffesionellt och ger fan i att ignorera dem. Ignorans har inte löst några problem hittills och lär knappast bita på ett främlingsfientligt parti vana att slå sig framåt bland motståndare.

En anna sak som kom upp, på facebook faktiskt, är varför partierna inte bemött SD i debatter innan själva valet. Trodde de inte att de skulle gå så långt som över 4%-spärren? Naivt! De låg och smög på 2,9% förra valet och vem som helst kunde ju ana att de faktiskt skulle komma in. Ärligt talat, hade inte resultatet sett annorlunda ut idag om SD fått ha debatt med, säg moderaterna innan. Precis som att de blå stod emot de röda miljontals gånger veckorna innan.

Mitt råd blir nog ändå, låt Sverigedemokraterna komma till tals. Vi lever ändå i en demokrati där alla har yttreandefrihet. Trots att SDs propaganda strider mot min egen personliga åsikt ska de få säga sitt. Därefter är det upp till övriga partier att motverka att åsikterna blir verklighet. För det vet varenda unge, man får inte alltid som man vill. Men man kan ju önska!


Men ja, fyra år, det blir i runda slängar sådär 1460 dagar, eller 35040 timmar, eller 2102400 minuter, eller 126144000 sekunder - bara att börja näkna ner... 126143999... 1261443998... 1261443997...

 

#1 - - Anonym:

STOLT Stört bra inlägg min vän! Pulizerpriset till Fröken Har-MVG-i-Svenska-F <3