Smuts - Katarina Wennstam

Jonas karriär har tagit ordentlig fart och han har fått ett erbjudande från TV att kommentera en traffickingrättegång som dominerar Sveriges nyhetsbevakning. Vad ingen vet är att han spelar ett mycket högt spel i medias strålkastarljus.

Hustrun Rebecca hanterar sin chefsposition på TV perfekt och borde kunna luta sig tillbaka då barnen mår bra och alla berömmer henne för deras vackra hus. Men det finns en krypande känsla av att allt inte står rätt till och Rebecca undrar ofta vad Jonas gör alla kvällar han jobbar över. Men hon är en kvinna som har gjort förnekelsen till en konst och som ständigt putsar på familjens fasad - utåt sett en lyckad yrkeskvinna, mor och maka, men inombords växer tvivlen kring livet och äktenskapet.

Samtidigt utvecklas deras 14-åriga dotter Emma snabbt och hennes begynnande sexualitet pockar på. Emma lockas och skräms av sina egna fantasier och omvärldens reaktioner. Skammen bränner - men vem är det egentligen som är skamlig?


***

Den här hade fått vara mycket mycket längre!!

Betyg: 5 av 5

Vill du ha barn med mig? - Åsa Jinder

Nora är programpresentatör på en stor kommersiell tv-kanal. Hon lever ett typiskt singelliv som mest går ut på att jobba, träna och festa. Visst längtar hon efter den stora kärleken, men hur lätt är det att hitta honom i Stockholmsvimlet?

En kväll blir Nora hopplöst berusad på en kändisfest på Café Opera och hon tar sin tillflykt till Kungsträdgården för att undvika skandal. Ensam, förvirrad och ledsen räddas hon av en ung man som sätter henne i en taxi och följer henne hem. Han bär henne in i lägenheten, tar av henne de smutsiga kläderna och bäddar ner henne i sängen.

Morgonen därpå är Nora så skamsen att hon knappt kan tala med honom. Men de träffas på nytt och snart är de handlöst förälskade. De flyttar ihop och efter bara ett halvår säger Joakim de magiska orden: Vill du ha barn med mig?

Nora är i sjunde himlen. Joakim är snygg, smart och rolig, och trots att Nora inte längtat efter barn tidigare känns det plötsligt alldeles självklart. Varför ska de vänta? De älskar ju varandra!

Men deras gemensamma beslut blir början på en lång och smärtsam resa. Det var inte så lätt som de hade trott att få barn och snart befinner sig Nora och Joakim i en karusell av hormonbehandlingar och provrörsbefruktningar. Nora blir allt mer besatt av tanken på barn samtidigt som plågsamma minnen från barndomen väcks till liv. Förhållandet sätts på hårda prov och frågan är om det kan överleva .

***
En lättläst bok om ett svårt ämne.

Betyg: 3 av 5