Hur fan tänke ni nu?

2700 kronor. Tvåtusensjuhundra kronor.

Räkna själv, hur långt kommer man på det? Hur långt skulle du komma? Kan du betala en hyra, mat för en månad och övriga räkningar som tillkommer. Tv, internet, telefonen osv. Kan du ens betala hälften med 2700 kronor? Du borde kunna. Det tycker i alla fall arbetsförmedlingen. Som om detta inte räcker tycker de att det känns rimligt att slänga ut 6000 kronor extra. Det liksom tillkommer i utgifterna. I form av bensinpengar till och från en praktikplats som är nödvändig för att få ut de där 2700 kronorna.


Tänk en hyra på 4500 kronor vilket är rimligt för en hyffsad två här i stan, eller för den delen vilken stad som helst. Matpengarna varje månad kanske uppgår i 3000 kronor om man inte vill leva på nudlar och ketchup varje dag. För att verkligen snåla säger vi 2800 kronor. Till det tillkommer en avgift på TV, Internet, Telefonen, Mobilen och TVavgiften. Om vi slår ut Radio & TV-avgiften på varje månad blir det i runda slängar 170 kronor. Internet kombinerat med den fasta telefonen 450 kronor och mobiltelefon säger vi drar cirkus genomsnitt 100 kronor i månaden, och denna gånger två då, alltså 200 kronor.

 

Om ovanstående utgifter adderas hamnar vi i en fina summan av 8120 kronor. Detta är alltså summan av de nödvändiga utgifterna. Dessutom borträknat hygienartiklar och liknande. Så för att ge det någorlunda rättvisa plussar vi på 150 kronor. Vilket får symbolisera summan för två personer, varav den ena är av kvinligt kön. Totalt är vi nu alltså uppe i 8270 kronor. Åttatusentvåhundrasjuttio svenska kronor är en normalt utgift för två personer i ett hushåll. Detta är alltså utan bensinkostnader som kan tillkomma i det privata livet. Dessa går att avstå från i krisläge och jag väljer istället att fokusera på nödutgifterna.

 

Ja, 8270 kronor är summan. Men för att addera bensinpengarna som verkligen behövs för att komma till praktiken hamnar vi på den ädla summan av 14270 kronor. Det är väl en ekvation som känns bra? Om en student tar fullt studielån hos CSN får han/hon ut dryga 7000 kronor. Om en person, inskriven på arbetsförmedlingen inte har arbetat tidigare och därmed inte är beviljad vare sig A-kassa eller aktivitetsstöd, utan bara utvecklingsstöd får han/hon ut ungefär 2700 kronor.

 

Om dessa inkomster plussas ihop slutar summan på 9700 kronor varje månad. Vilken människa som helst kan se att 14270 kronor och 9700 kronor inte överrensstämmer med varandra och inser därmed att varje månad kommer det att fattas 4570 kronor. Åtmindstonne fram tills arbetsförmedlingen betalat ut bensinpengarna.

 

Om vi byter scenario ett kort ögonblick. Om en student däremot inte tar fullt lån utan bara erhåller bidragsdelen från CSN får han/hon ungefär 2500 kronor en fullbetald månad. Om detta i sin tur plussas ihop med arbetsförmedlingens utbetalning på 2700 kronor blir summan 5200 kronor och det fattas helt plötsligt 9170 kronor.

 

För att om möjligt göra detta ännu värre leker vi med tanken att studenten har slutat skolan för terminen och därmed inte får något mer studiebidrag förrän i slutet av Augusti. Är hennes/hans inkomst nere på 0 kronor. Arbetsförmedlingen däremot betalar fortfarande ut pengar till den inskrivne där, det vill säga 2700 kronor. Summan på inkomst nu råkar bli enbart 2700 kronor men utgifterna består 14270 kronor. Differensen där råkar nu bli femsiffrig, 11570 kronor.

 

Välkommen till vår värld.

 

Om det nu ska specificeras ännu mera på just vårat fall råkar hyran vara av det mindre slaget, närmare bestämt 2950 kronor. Dessutom är vi lyckligt lottade av att inte behöva betala den i nuläget. Detta får givetvis justeras vid ett senare tillfälle, men i nuläget räknas den utgiften inte med. Om vi gör detta enkelt för oss använder vi utgiftsumman från ovan, 14270 kronor och helt enkelt räknar bort hyran som användes i exemplet (4500 kronor) slutar vi på 9770 kronor. Och eftersom hyran inte betalas av oss räknas denna inte med utan vi bibehåller 9770 kronor.

 

Inkomsten på 2700 kronor finns också kvar. Skilladen mellan dessa blir nu 7070 kronor. Sjutudensjutiosju kronor fattas. Om vi vill krångla till det ännu mer just den här månaden finns det en besiktning och en bilförsäkring som ska betalas också. 400 kronor plus 300 kronor. Det blir 700 kronor. Summan för just den här månaden blir alltså 7770 kronor. Var ska en student och en arbetssökande hitta nästan 8000 kronor bara sådär utan förvarning?

 

Bensinpengarna som behövs för resandet står arbetsförmedlingen för. Men absolut inte förrän i slutet av varje månad. Absolut inte förrän du i princip har filmat varje mil du åkt mellan praktiken och bostaden. kanske de kan överväga att betala ut några tusenlappar. I detta betyder det att i slutet av juni, kommer det förmodligen att trilla in både AFpengar för praktiken plus AFpengar för bensinen. Voila. Cirkeln är sluten. Pengarna kommer i omlopp. Det kommer då finnas bensinpengar till månaden därefter, plus nästan 3000 kronor att leva på,  inklusive mat och räkningar.

Min fundering är dock HUR kommer cirkeln att kunna slutas i juni när det redan nu gapar niagarafall på varannan centimeter???