Dag 22 – Det här upprör mig

Usch vilket allvarligt ämne såhär en onsdagkväll. Hmm, undrar vad som upprör mig. Rent spontant efter att ha sett finalen av ung och bortskämd igår kan jag säga att både papporna upprör mig. Hur faan kan man som pappa (eller mamma med för den delen) vara så blåögd och tro att ens barn ska curlas genom livet utan att det har konsekvenser. För er som inte sett programet handlade de om ett gäng bortskämda ungdomar som fått uppdraget att klara sig själva i åtta veckor. Att ta hand om ett hus, utföra jobbuppdrag och handla enskilt. Hjälp!

Jag ser inget som helst fel i att skämma bort sina barn, men på en rimlig nivå. Och givetvis kring VAD som blir bortskämt. Jag är bortskämd. Jag har mina svagheter och svårt för vissa saker men knappast att själva uppfostran med just bortskämd har jättestor del i det hela. Föräldrar som däremot skämmer bort sina barn med att laga mat, tvätta, städa och skjutsa hit och dit fastän de flyttat hemifrån det är sjukt. Jag skulle få spel om mamma eller pappa kom och la sig i och städade åt mig eller kom och tog min tvätt. Jag är 21 och lever mitt liv skillt från deras för länge sedan. Okej, skillt lät lite drastiskt. Det är väl mer som en väg vid sidan av. De får hemskt gärna vara där och komma med råd och hjälpa till. Däremot kan relationen vara en vuxen variant av förälder-barn, inte på barnnivå. Jag är inte tolv!

Å min mening handlar det om att hela tiden ställa rimliga krav på sina barn. När du är sju år kanske du inte kan tvätta själv, men däremot 17. Att få vara med och prova på om barnet vill redan i tidig ålder är ju jätteviktigt. Att påstå att det vore farligt eller att han/hon inte får är ju brottsligt. Att redan då "skydda barnet" mot varor och få dem att undvika sånt som sedan är livsvikigt att kunna - dumt! Ett annat motto jag tänker försöka leva efter är ändå att aldrig tvinga någon till något, men ändå göra de klart för kidsen (i lämplig ålder) att man måste både arbeta, ta hand om sin bostad och kunna vara social. Annars står man kvar på samma fläck och trampar. Sak samma, de som upprör mig är alltså föräldrar som inte ser att de fördärvar för sina barn genom att skämma bort dem för mycket! I alla fall just idag, just nu! ;)

#1 - - Madde:

Det upprörde mig också!!! Hur kan de missa att de stjälper sina barn? tänk om föräldrarna dör? Hur ska de klara sig då?